Kuchnia na przeziębienie

Kuchnia na przeziębienie

TYMIANEK

Działa wykrztuśnie – stosuje się go przy kaszlu mokrym. Pomoże również przy kaszlu suchym bo działa rozkurczowo 

SYROP Z SOSNY

Udrażnia oskrzela, można go dodawać do deserów i jogurtu. 

BÓL GARDŁA

Wg Wikipedii : stan zapalny gardła o etiologii wirusowej, bakteryjnej lub grzybiczej. Ostre zapalenie gardła towarzyszy zazwyczaj chorobom zakaźnym takim jakgrypaodraróżyczkaospa wietrzna. Poprzedza je zwykle ostry nieżyt nosa i przeziębienie. Głównymi objawami ostrego zapalenia gardła są obrzęk i zaczerwienienie błony śluzowej, którym towarzyszy silny ból gardła. Przybiera on najczęściej postać uczucia kłucia, drapania, pieczenia; występują także trudności podczas przełykania płynów i pokarmów.

Co zastosować gdy boli gardziołko?

IMBIR - Można go dodawać do herbaty , do wody lub jako przyprawę. Imbir dobrze przechowuje się w lodówce.

UWAGA! – Nie przedawkować ! Dzienna dawka to 1 gram sproszkowanego, 5-50gram świerzego

 

 

CYTRYNA 

Pomaga w leczeniu stanu zapalenia gardła bo bakterie nie lubią kwasu z cytryny. Stosować sok wyciskany z owoców a nie syropy.

Pieprz np. Cayenne

Zawiera kapsaicyne, która działa przeciwbólowo. Można go dodawać do wody z miodem.

RUMIANEK

Działa łagodząco na stany zapalne 

SÓL - polecamy morską :)

Posiada właściwości wysuszające i odkażające

KATAR

Wg Wikipedii ; pojęcie dotyczące objawów zapalenia błony śluzowej nosa (niekiedy także zatok przynosowych). Do objawów należą: kichanie, „drapanie” (świąd w nosie i gardle, kaszel, pieczenie spojówek, wyciek płynnej wydzieliny z nosa, lub jej spływanie po tylnej ścianie gardła, zatkany nos, ogólne osłabienie, ból głowy, stan podgorączkowy.

KASZA JAGLANA

Ogrzewa organizm i działa jak szczotka, która wymiata nadmiar śluzu z organizmu.

 

CHRZAN

Bardzo dobrze łagodzi katar zatokowy oraz bardzo intensywnie pobudza krążenie krwi w zatokach dzięki czemu odblokowuje nos i pomaga w usunięciu wydzieliny. Jeżeli mamy katar zatokowy, 2 razy dziennie łyżeczka świeżo startego chrzanu jest nieodzowna. 

Jeżeli chrzan sklepowy to wybierać tez z małym składem i dużą zawartością chrzanu.

 

Przepis na masło chrzanowe: 

zwykłe masło sklepowe, łyżeczka świeżo startego chrzanu, odrobina soku z cytryny no i trochę soli – wszystko wymieszać i Gotowe.

 

Co jeszcze warto posiadać w swojej kuchni?

 

CZOSNEK

Mit : antybiotyki w czosnku osłabiają wirusy odpowiedzialne za przeziębienie

Fakt: antybiotyki nie działają na wirusy

Czosnek ma działanie przeciwwirusowe , przeciw barteryjne, przeciw grzybowe, przeciw pierwotniakowe itd. Chroni nasz organizm przed różnymi infekcjami.

Czosnek (surowy)można dodać w leczeniu z innymi antybiotykami (górne drogi oddechowe). Może zapobiegać przeziębieniom

W czosnku znajduje się Allicyna, która hamuje rozwój niektórych bakterii nawet silniej niż antybiotyki takie jak Penicylina, Tetracykilna ( w leczeniu np. trądziku)

Czosnek trzeba zgnieść, gdyż w trakcie zgniatania uwalniają się związki bakteriobójcze. Zalecana dawka w okres leczenia to 3 ząbki czosnku.

Nie stosować przetworzonego czosnku gdyż nie posiada on już właściwości bakteriobójczych.

Pamiętaj! Najlepszy Czosnek Polski!

MIÓD

Mit: wypij gorące mleko z miodem zaraz będzie Ci lepiej

Fakt: Miód jest niezastąpiony, ale wysoka temperatura zrobi z niego bezwartościowy syrop

Miód ma mnóstwo witamin i minerałów, jest bakteriobójczy ale pamiętaj, że można go podgrzewać wyłącznie do 50-55 stopni Celsjusza.

Przed dodaniem do mleka czy herbaty należy je najpierw ostudzić na tyle by móc spokojnie włożyć  do niego palec i dopiero dodać miodu

Miód jest bardzo dobry w leczeniu przeziębienia, zawiera substancje, które wpływają na układ odpornościowy, mają działanie immunomodulujące ułatwiają powstawanie komórek tucznych te które zżerają nam ciała obce czyli wirusy czy bakterie.

A jaki Miód wybrać?

Lipowy i Akacjowy – najbardziej uniwersalne łagodne miody

Spadziowy czy Gryczany – charakterystyczne, ostre smaki, ale przy przeziębieniu mogą dodatkowo gardło podrażniać

Uwaga! Nie przesadzać z mlekiem z miodem gdyż bakterie lubią cukier i będą się namnażać!!!

Więc jeżeli mamy np. Anginę należy ograniczyć słodkości.

NIE WYBIERAMY miodu sztucznego oraz np. herbatki o smaku miodu!!!

ROSÓŁ z KURY

(nie w kostkach)

Wywar z kury zawiera cysteinę (aminokwas) który rozrzedza śluz , przyda się na to co zalega nam w oskrzelach . Poza tym rosół wzmacnia, rozgrzewa i jest idealny na przeziębienie. 

Naturalna apteczka

Witamina C

Posiada duże zdolności ochronne – wyłącznie na samym początku przeziębienia, infekcji. Blokuje namnażanie się bakterii, wirusów w naszym organizmie. Przyjęcie dużej dawki Witaminy C – 1gram.

Z badań wynika, że:

Profilaktycznie przyjmowana Wit.C nie chroni przed przeziębieniem, ale może skrócić jego trwanie :

- u dorosłych o 8%

- u dzieci o 14 %

- u osób regularnie uprawiających sport nawet do 50%

 

Królową Witaminy C jest DZIKA RÓŻA - w 100g owoców znajduje się nawet 1000mg witaminy C

 

 

Produkty z Witaminą C – na 100g ( nie cukierki, nie drzemy, nie nektary)

  • Dzika Róża – 1000mg
  • Czarna Porzeczka – 183 mg
  • Natka Pietruszki – 177 mg
  • Czerwona Papryka – 144 mg
  • Kiwi – 92 mg
  • Cytryna - 50mg

RUTYNA

Zwalcza pierwsze objawy przeziębienia, wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie, wspomaga działanie witaminy C

Najlepsze źródło RUTYNY:

  • Kasza Gryczana – jedna torebka to jedna tabletka – ok. 25mg
  • Czarny bez – najlepiej sok 100%
  • Jabłka ze skórką
  • Aronia – np. niskosłodzona konfitura z 70% aroni i pektyną z jabłka
  • Figi 

ASPIRYNA

Działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne.

Najlepsze źródła aspiryny (w 100g) :

  • Rodzynki – 7,8 mg
  • Śliwki suszone – 6,87 mg
  • Ogórki kiszone – 6,1mg
  • Maliny - 4,4mg
Sponsor

serwisu online

Logo Data Quest