MIÓD
Mit: wypij gorące mleko z miodem zaraz będzie Ci lepiej
Fakt: Miód jest niezastąpiony, ale wysoka temperatura zrobi z niego bezwartościowy syrop
Miód ma mnóstwo witamin i minerałów, jest bakteriobójczy ale pamiętaj, że można go podgrzewać wyłącznie do 50-55 stopni Celsjusza.
Przed dodaniem do mleka czy herbaty należy je najpierw ostudzić na tyle by móc spokojnie włożyć do niego palec i dopiero dodać miodu
Miód jest bardzo dobry w leczeniu przeziębienia, zawiera substancje, które wpływają na układ odpornościowy, mają działanie immunomodulujące ułatwiają powstawanie komórek tucznych te które zżerają nam ciała obce czyli wirusy czy bakterie.
A jaki Miód wybrać?
Lipowy i Akacjowy – najbardziej uniwersalne łagodne miody
Spadziowy czy Gryczany – charakterystyczne, ostre smaki, ale przy przeziębieniu mogą dodatkowo gardło podrażniać
Uwaga! Nie przesadzać z mlekiem z miodem gdyż bakterie lubią cukier i będą się namnażać!!!
Więc jeżeli mamy np. Anginę należy ograniczyć słodkości.
NIE WYBIERAMY miodu sztucznego oraz np. herbatki o smaku miodu!!!